Impressie

Impressie  van een verblijf


Door Claire Van Nerum

CHINY, OP DE GRENS VAN “ARDENNES ET GAUME”   

september 2017


We rijden de bekende Sint Nicolaasbrug over en zwenken om de bocht meteen rue du Briga in. Bestemming bereikt. Gîte La Semois aan het nr.22 is van Ardense eenvoud. Een oud huis met stevige dikke muren. Nieuw begin voor Kris, de kersverse eigenaar. Je moet het maar aandurven, je leven zo omgooien. Van iemand die het lef had de wereld rond te zeilen hoeft dat evenwel niet te verbazen. Voor de mama, die met Luc en Magda is meegekomen, is het een eerste kennismaking. Kris, die tegen het weekend wordt verwacht, heeft zijn privévertrekken ter beschikking gesteld. We logeren op het appartement onder de nok, dat comfortabel, licht en gezellig is. Zodra onze bagage de vele trappen opgezeuld is gaan we beneden wat rondneuzen, benieuwd als we zijn naar de gastenverblijven. Op het gelijkvloers langs de straatkant is een ruim dagverblijf met knusse zitjes rondom een pelletskachel. Aansluitend een speelkamer voor de kinderen. Achteraan een goed uitgeruste keuken. Zowel vanuit het gelijkvloers als van de eerste verdieping uit kan je de tuin in. Dat is meer een voetbalveld dan een tuin, wat we niet graag zien, maar Kris vindt dat er voldoende speelruimte moet overblijven. Gelukkig hebben de buren prachtige oude loofbomen staan, waar we mee van kunnen genieten. Hoewel het pas september is beginnen die al te verkleuren. Wat moet het hier in volle herfst mooi zijn. De twee kamers (2X2) en de vier slaapzaaltjes (4-5-6 en 8 bedden) zijn eenvoudig maar netjes en bevinden zich op de eerste verdieping. Vaak wordt de gîte door grootouders afgehuurd om er met de ganse familie vakantie te vieren. De kleinkinderen vinden het fantastisch om samen op de zaaltjes te slapen. Voor de feestgangers mag het ook een glaasje meer zijn en hoeft er geen Bob aangesteld te worden. Er kunnen groepen tot 27 personen terecht.

LA VILLE DE CHINY.


Ik ga met Magda op verkenning uit. In de “stad” Chiny is weinig of geen beweging. Waar verschuilen zich “les Chinots”, de 5000 inwoners? Statige herenhuizen, rustieke boerderijen en bescheiden woningen staan er broederlijk zij aan zij. Met zijn brede straten, pleintjes en fonteintjes wekt het stadje een welvarende indruk en doet het wat aan het Groot Hertogdom denken. Het ligt immers op de grens van het land van de Gaume en de authentieke Ardennen. Goed om weten: Bij ons om de hoek is een slagerij. Op het kerkplein een kruidenier, de toeristische dienst en … En dat is het dan. Maar geen nood. Net buiten het stadje is de Colruyt het eerste warenhuis op de weg naar Florenville. Vlakbij is tevens een mooi, groot zwembad met uitzicht op de Semois. Het is slechts 7 km rijden naar winkels, café’s, restaurants.

Florenville


Florenville is groter en levendiger dan Chiny en alles is er te koop. Kris klom reeds naar de top van de kerktoren, naar de belvédère met zo’n 800 vierkante kilometer vrij zicht. Voor wat ambiance ga je naar Florenville. Voor de rust moet je in Chiny zijn. We willen nog even afzakken naar de Semois en komen onderweg langs de povere resten van een donjon.

DE SEMOIS

De Semois ontspringt in Aarlen in het land van de Gaume en boort zich met vele kronkels doorheen het Ardense leisteenmassief, om op Frans grondgebied in de Maas uit te monden. Ik herinner me een heerlijke vakantie in Bouillon en kan amper wachten om op wandel te gaan langsheen haar schilderachtige oevers. Tussen de buien door - een mooie nazomer zit er voorlopig niet in - trekken we de wandelschoenen aan. Via de terreinen van ADEPS is het woud van Chiny vlug bereikt, waarna het steil bergaf gaat naar de Sint Nicolaasbrug. Het verweerde beeldje van de heilige en het wapenschild van het graafschap zitten er in de stenen gebeiteld. Hoe mooi de vijf-bogen-brug wel is merk je pas beneden bij de campingbar, waar de weerspiegeling vijf volle cirkels vertoont. Het kunstwerk is prachtig van vorm en kleur en harmonisch in de omgeving opgegaan. We kunnen hier gaan paardrijden, kanovaren of kajakken. We zouden ons met de platbodem met de stroming kunnen laten meevoeren naar Lacuisine, maar bij regenweer is een rustige wandeling langsheen de boorden van de Semois meer aan te bevelen.

Ooit was Chiny een belangrijk graafschap dat 412 dorpen en 57 kastelen omvatte. Net zoals in het Rijnland ging Lodewijk XIV hier tekeer. Na de verwoestingen door zijn troepen bleven van de burcht op de Paradijsrots, slechts wat armzalige ruïnes over. Tot bij de Semois geraken we vanuit de burcht niet, omdat de grindweg die we lukraak opgelopen zijn dood loopt. Toch wordt het ommetje beloond met een prachtig uitzicht over de rivier, die diep beneden ons een glinsterend lint door het dichte groen trekt. Bossen zover je zien kan. Een voorsmaakje voor wat de omgeving te bieden heeft.

Slierten mist stijgen op uit het water. Roerloos staan twee hengelaars in het wazige rivierlandschap. Moulin Cambier, de aloude watermolen van Chiny, is een sfeervolle pleisterplaats waar je op aanvraag overdekt kan barbecueën, of gewoon een drankje en een hapje bestellen. Het pad klimt verderop naar een verharde weg die door een luchtig loofbos naar een voetgangersbrug leidt. Tussen beuken en eiken door blijf je de glinstering van het water zien. Aan de overkant belanden we terug in de bewoning en zijn we zo goed als thuis. Net op tijd zijn we binnen voor de regen.